K čemu vymýšlet formuláře, když to udělal někdo za vás?

 

1
ODRNDr. Petr Novák

Proč je zbytečné objevovat Ameriku a proč by měly být dokumenty v souladu s UML?

„Dej blbci funkci a vymyslí lejstro,“ říká české přísloví. Ono „lejstro“ nejspíš bude nadbytečné, pravděpodobně také velmi složité na vyplnění a navíc nepřinese žádné nové informace. Formuláře nás děsí a obtěžují již od císaře pána.

Lidé obecně chápou, že ne všechny informace je možné pojmout jako volný slohový útvar. Určitá míra struktury je nutná. Jenže, jak takový formulář vytvořit, aby poskytl potřebné informace a zároveň byl pro uživatele rychle a snadno pochopitelný?Obecné pravidlo neobjevovat Ameriku se dá velmi dobře aplikovat i zde.

Ke slovu přichází ošklivá zkratka UBL, což znamená Universal Business Language. Jde o mezinárodně definovanou a volně přístupnou knihovnu standardizovaných dokumentů, jako jsou objednávkové formuláře, faktury a mnoho dalších.

Jsou k dispozici ve formátu XML vytvořené na základě podnětů firem a organizací z různých oborů, právních prostředí a národních standardů. Jsou připraveny k okamžitému použití pro státní organizace i soukromé firmy.

Všechny prošly několikaletým připomínkovým řízením a postupně se rozšiřují, jak se mění potřeby jejich uživatelů. Naposledy přibyly dokumenty pro spolupráci při plánování, forecasting, výběrová řízení, inventury v distributorských řetězcích nebo vyúčtování tepla a energií. V čem je jejich výhoda?

 

  • - Jde o celosvětově standardizované řešení
  • - Osvědčené v praxi
  • - Neustále se vyvíjí a rozšiřuje
  • - Je zadarmo

 

Nelamte si hlavu s vymýšlením „lejster“. Je to pracné a neefektivní. Tisíce odborníků pracujících na standardu UML už to udělali za vás. Použijte vzory formulářů, tak jak jsou zdarma k dispozici, nebo je si upravte podle svých potřeb.